De pensioengerechtigde leeftijd is de leeftijd waarop men, conform artikel 1, eerste lid, onderdeel i, van de Algemene Ouderdomswet, het recht verkrijgt op een AOW-uitkering. Geen enkele andere leeftijd van welke andere bron dan ook mag worden gebruikt als pensioengerechtigde leeftijd.
Is de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bekend, omdat men over 5 tot 10 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Dan geldt de meest recent gepubliceerde/vastgestelde pensioengerechtigde leeftijd.
Voorbeeld
Een klant is geboren op 5 mei 1967. De leeftijd van deze klant is 57 jaar en 4 maanden.
De huidige pensioengerechtigde leeftijd is 67 jaar (2024 t/m 2027). Het is zeker dat de pensioengerechtigde leeftijd van deze klant niet over 5 jaar is. Daarmee is het dus zeker dat de exacte pensioengerechtigde leeftijd van deze klant nog niet bekend is. In dat geval moet er altijd worden uitgegaan van de laatst vastgestelde pensioengerechtigde leeftijd. Dat is in dit voorbeeld 67 jaar en 3 maanden (2029).
Als deze klant op de website van de SVB zijn/haar geboortedatum invult, toont de website een verwachte AOW-leeftijd van 67 jaar en 6 maanden. Dat zou betekenen dat de klant niet 10 jaar vóór de pensioengerechtigde leeftijd zit. Klant is immers 57 jaar en 4 maanden. Plus 10 jaar = 67 jaar en 4 maanden.
Maar omdat we niet uitgaan van de verwachte AOW-leeftijd, maar van de laatst vastgestelde pensioengerechtigde leeftijd als de exacte pensioengerechtigde leeftijd van de klant nog niet bekend is, valt deze klant wel binnen de 10 jaar vóór de pensioengerechtigde leeftijd.