Spaarhypotheek

Heb je een Spaarhypotheek? Dan is deze informatie voor jou. Je kan deze hypotheekvorm niet meer afsluiten.

Hoe het werkt

De Spaarhypotheek bestaat uit een leningdeel en een spaarverzekering. De spaarverzekering is aan Moneyou verpand. Tijdens de looptijd los je niets af en betaal je alleen elke maand rente voor je lening en premie voor je spaarverzekering. Met de spaarverzekering spaar je dus elke maand een bedrag en betaal je ook risicopremie. Omdat deze verzekering gekoppeld is aan het leningdeel, is het rentepercentage over de schuld in dat leningdeel en over de spaarwaarde gelijk. Daardoor heb je aan het einde van de looptijd genoeg gespaard om je Spaarhypotheek af te lossen.

Kenmerken Spaarhypotheek

  • Je betaalt elke maand rente, je lost niet af
  • Je spaart een bedrag in je (verpande) gekoppelde spaarverzekering
  • Je betaalt risicopremie voor je overlijdensrisicoverzekering (ORV)
  • De ORV kan op 1 of op 2 levens zijn afgesloten
  • Zekerheid dat je met het gespaarde bedrag je leningdeel aflost

Hoe zat het ook alweer met de Spaarhypotheek?

De Spaarhypotheek bood uitkomst als je een bedrag wilde sparen in een spaarverzekering, om daarmee aan het einde van de looptijd dit leningdeel ineens af te lossen. Het rentepercentage over je spaarbedrag is gelijk aan de betaalde rente over de Spaarhypotheek. Zo is het zeker dat dit leningdeel aan het einde van de looptijd helemaal is terugbetaald.

Past de Spaarhypotheek nog bij je?

De Spaarhypotheek past bij je als je:

  • Zekerheid wil dat je aan het einde van de looptijd het leningdeel helemaal aflost.
  • De spaarverzekering wil houden zoals die is. Omdat je bijvoorbeeld tevreden bent over het gespaarde bedrag in de verzekering, of over de belastingvrije uitkering van je spaarverzekering.

De Spaarhypotheek past niet bij je als je:

  • Meer flexibiliteit wil in bijvoorbeeld de keuze voor het verzekerde bedrag bij overlijden.
  • Geen belastingvoordeel hebt. Zoals renteaftrek of een onbelaste uitkering van je verzekering (Box I).

Wat gebeurt er bij renteherziening met je Spaarhypotheek?

Als je rente afloopt, kan je opnieuw een bepaalde rentevastperiode kiezen. Dit moment noemen we renteherziening. 3 maanden voordat je vaste rente afloopt, krijg je een renteaanbod voor je nieuwe rentevastperiode. Hierin lees je wat je kan doen en kan verwachten. De premie voor je spaarverzekering wordt door je verzekeringsmaatschappij opnieuw berekend op basis van de rente die je kiest. 

 

Wordt je rente lager?

Dan betaal je minder rente voor je hypotheek en krijg je minder vergoed over het geld in je spaarverzekering. Daardoor moet je meer spaarpremie betalen om je doelkapitaal te halen. Daarom betekent een lagere rente niet altijd dat je nettomaandbedrag lager wordt.

Wordt je rente hoger?

Dan betaal je meer rente voor je hypotheek en krijg je meer vergoed over het geld in je spaarverzekering. Daardoor hoef je minder spaarpremie te betalen om je doelkapitaal te halen. Een hogere rente betekent niet altijd dat je nettomaandbedrag hoger wordt, want je premie daalt.

Veelgestelde vragen over je hypotheek

Los ik mijn leningdeel af aan het einde van de looptijd?

Ja. Je lost je leningdeel Spaarhypotheek aan het einde van de looptijd helemaal af als je tijdens de looptijd de afgesproken premie betaalt.

Kan ik mijn Spaarhypotheek meenemen (verhuizen) naar mijn nieuwe woning?
Je kan in veel gevallen je Spaarhypotheek (en je rente) meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Dit noemen we de verhuisregeling. Kijk goed of dit voor jou verstandig is.
Is het een goede keuze om mijn Spaarhypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld een Annuïteitenhypotheek?

Dat kan per situatie anders zijn. Het kan interessant zijn om je Spaarhypotheek te houden. Doordat je ook rente krijgt over het spaardeel, is een spaarhypotheek over de hele looptijd van je hypotheek voordeliger dan een annuïteitenhypotheek.

Dit is geen advies om je Spaarhypotheek wel of niet te houden. De beslissing neem jij, eventueel in overleg met je adviseur.

Hoe betaal ik de Spaarhypotheek terug?

Je betaalt je leningdeel Spaarhypotheek terug met het gespaarde bedrag in je spaarverzekering.

Mag ik de rente van mijn Spaarhypotheek aftrekken van de belasting?
Dit kan voor iedereen anders zijn. Kijk goed of jij recht hebt op hypotheekrenteaftrek.
Wil je meer lezen over je Spaarhypotheek?
In de voorwaarden die je kreeg bij het afsluiten van je hypotheek lees je nog meer over je Spaarhypotheek. Heb je die voorwaarden niet meer? Neem dan contact met ons op.
Waar vind ik informatie over de wetten en regels van mijn Spaarhypotheek- en verzekering?
Op de site van de Belastingdienst lees je daar meer over.
Kan ik bijstorten op mijn Spaarhypotheek?
Het kan soms interessant zijn extra geld op je spaarverzekering te storten. Doe dit alleen met geld dat je langere tijd kan missen, want je kan het niet zomaar weer opnemen. Let op de regels voor de bandbreedte, kijk hiervoor op de site van de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen over je verzekering

Waaruit bestaat de premie voor mijn spaarverzekering?

De premie die je betaalt bestaat uit:

  • - Spaarpremie om het afgesproken doelkapitaal te halen
  • - Risicopremie voor de overlijdensrisicoverzekering
Wat is verpanden van mijn verzekering?
Moneyou wil graag de zekerheid hebben dat je je lening terugbetaalt. Hiervoor spreek je met ons af dat het bedrag dat je opbouwt in je verzekering aan Moneyou wordt uitgekeerd. Dat bedrag gebruiken wij om je leningdeel Spaarhypotheek af te lossen.

Staat het antwoord op je vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op, we staan voor je klaar.