Checklist huis kopen

In een paar stappen naar je nieuwe woning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Onze checklist helpt je op weg.

Een huis kopen in 8 stappen

Een huis is misschien wel de grootste aankoop van je leven. Wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de belangrijkste stappen voor je op een rij.

Bepaal hoeveel je kan én wil betalen
Voordat je op zoek gaat naar een huis, wil je weten welke huizen je kan betalen. En vooral ook: wat je wil betalen, nu én in de toekomst. Je mag tegenwoordig maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Er zijn alleen ook extra kosten die je niet mag meefinancieren. Denk aan kosten van de makelaar en de notaris en kosten voor het afsluiten van je hypotheek. Dus daar heb je eigen geld voor nodig. Zorg wel dat je spaargeld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. 

Met onze berekening krijg je een idee hoeveel je maximaal mag lenen, wat dat per maand kost en hoeveel eigen geld je minimaal nodig hebt om een bepaalde woning te kopen.
 

Bereken je maximale hypotheek

Kijk welk huis bij jou past en waar je wil wonen

Welk type huis past bij je budget? Wat vind jij belangrijk: een tuin, een extra kamer of een garage? Maak een top 3 van je belangrijkste wensen. Want door de krapte op de woningmarkt moet je hierin misschien wel keuzes maken. Heb je een beeld van het type huis, kijk dan in welke plaats en buurt je wil wonen. 3 tips:

  • Kijk rond in verschillende wijken, ook in de wijken die je in eerste instantie minder aanspreken. In elke wijk is wel een leuke straat.
  • Check hoe het zit met parkeren en het openbaar vervoer. 
  • Hoe zit het met winkels, scholen, huisartsen en andere voorzieningen in de buurt?
 
Beslis: met of zonder makelaar kopen?
Een makelaar kan je veel werk uit handen nemen. Een ander voordeel is dat een aankoopmakelaar vaak als eerste weet dat een huis te koop komt. Maar een makelaar kost ook geld. Met de makelaar kan je afspreken wat hij wel en niet doet. Zo kan je besparen op de makelaarskosten. Bedenk wat je prettig of belangrijk vindt. En vraag eens wat rond naar ervaringen van vrienden en familie.
Bezichtig meerdere woningen

Door meer woningen te bekijken, krijg je een beter beeld van de plus- en minpunten. Let bijvoorbeeld op:  

  • De staat van het huis
  • De indeling en bergruimte
  • De hoeveelheid buitenruimte en privacy
  • De vraagprijs in verhouding tot de grootte van de woning
Verdiep je in je favoriete woning

Heb je eenmaal je droomhuis gevonden, dan begint het spel van vragen en bieden. Bereid je hier goed op voor door je nog eens goed in de woning te verdiepen. Begin dus niet meteen enthousiast te bieden. Tips:

 

  • Kijk of het lukt om een tweede bezichtiging te plannen. Als je er bij je eerste bezichtiging snel bij was, heb je kans dat je nog een keer kan komen kijken.
  • Bekijk via het Kadaster wat er is betaald voor vergelijkbare woningen in de buurt. Hou daarbij rekening met de huidige woningmarkt, waarbij vaak wordt overboden.
  • Hou rekening met erfdienstbaarheden, lokale belastingen en andere verplichtingen, zoals (maandelijkse) servicekosten.
  • Bedenk of je het huis bouwkundig wil laten keuren en of je daarover iets wil opnemen in de ontbindende voorwaarden.
  • Check of er vervuilde grond is. Op bodemloket.nl kan je zien wat er bekend is over eventuele verontreiniging van de grond. Je kan ook terecht bij de gemeente voor informatie.
  • Is het huis gebouwd voor 1970? Dan is er risico op funderingsproblemen. Handig: het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft in kaart gebracht waar funderingsproblemen in Nederland voorkomen. 
Sluit de koop

Is je bod geaccepteerd? Dat is goed nieuws! Nu is het tijd om het voorlopig koopcontract op te laten maken. Goed om te weten: na het tekenen van het contract heb je nog 3 dagen bedenktijd. Daarna is het bindend. 

 

  • Zorg dat je de ontbindende voorwaarden, die je bij je bod hebt genoemd, ook opneemt in het koopcontract.
  • Leg de koopovereenkomst nog even voor aan een vriend of familielid voor een extra check.
Regel je hypotheek

Zodra je de koopovereenkomst hebt getekend, kan je starten met je hypotheekaanvraag. Bij Moneyou heb je de keuze: zelf online aanvragen of via een onafhankelijk adviseur. Het is maar net wat bij jou past en wat je prettig vindt.  

Ga naar de notaris
Als je hypotheek geregeld is, ga je naar de notaris voor de overdracht. Hiervoor maakt hij een leveringsakte (overdrachtsakte)  en de hypotheekakte op. Voordat je die aktes bij de notaris gaat ondertekenen, doe je een eindinspectie van je nieuwe woning. Hierbij kijk je of het huis is opgeleverd zoals afgesproken. Na ondertekening is de woning officieel van jou. Gefeliciteerd. Veel plezier in je nieuwe woning!

Dit is de Moneyou Hypotheek

Bij Moneyou houden we het graag overzichtelijk. Met een basic hypotheek en een scherpe rente. En aan jou de keuze hoe je ‘m aanvraagt: zelf online of via een onafhankelijk adviseur.