Extra aflossen op je Moneyou Hypotheek

Hypotheek kosteloos aflossen

Jaarlijks mag je een deel van je hypotheek kosteloos terugbetalen. Meer aflossen mag altijd, maar het kan zijn dat je daarvoor een vergoeding betaalt. Lees hoe het werkt en of het interessant is voor jou.

Eerder je hypotheek terugbetalen

Als je een annuïtaire hypotheek hebt, los je elke maand een stukje af. Los je extra af, dan betaal je meer terug dan het afgesproken maandbedrag. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je het hele hypotheekbedrag in 1 keer terug aan het einde van de looptijd. Maar dat kan ook eerder. We zetten alles over extra aflossen voor je op een rij.

Extra aflossen einde jaar

Wil je dit jaar nog extra aflossen? En moet deze aflossing nog op je saldo-opgave 2024 worden verwerkt? Zorg er dan voor dat de extra aflossing uiterlijk 26 december 2024 bij ons binnen is. Los je later af? Dan kunnen we dit niet garanderen.

Extra aflossen zonder vergoeding

Elk jaar mag je 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel aflossen. Is jouw rente lager dan de huidige rente? Dan kan het zijn dat je geen vergoeding voor aflossen hoeft te betalen. Of heb je een variabele rente? Dan is aflossen altijd kosteloos.

Is je hypotheek op dit moment hoger dan de WOZ-waarde van je woning? Dan mag je meer dan 10% vergoedingsvrij aflossen. Voorwaarde is wel dat je dat doet met eigen geld.

Extra aflossen: wel of niet interessant

Of extra aflossen voor jou voordelig is, hangt onder meer af van de soort hypotheek die je nu hebt en jouw situatie. Zo is het niet altijd voordelig om extra af te lossen bij een (bank)spaarhypotheek.

 

Mogelijk kom je na aflossing in een lagere risicoklasse, en kan je rente omlaag.

 

Na een extra aflossing kan het soms ook voordeliger zijn om de looptijd van je hypotheek in te korten. Neem hiervoor contact met ons op, of vraag advies aan een onafhankelijk adviseur.


Voordelen extra aflossen

  • Lagere hypotheekschuld
  • Lager maandbedrag
  • Minder kans op een restschuld
  • Mogelijk een lagere risicoklasse, en dus een lagere rente (dit geldt niet bij een lening met NHG)

Om bij stil te staan

  • Misschien minder hypotheekrenteaftrek
  • Los af met geld dat je kan missen
  • Bij een (bank)spaarhypotheek is extra aflossen niet altijd verstandig, door de belastingregels
  • Na extra aflossen kan verkorten van je looptijd voordeliger zijn
  • Houd rekening met mogelijk verlies van het overgangsrecht als je aflost op een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013

Heb je een (bank)spaarhypotheek of vind je de gevolgen voor je belastingen lastig in te schatten? Vraag dan een belastingadviseur om advies.


Zo los je eenmalig extra af

Extra aflossen op je annuïtaire of aflossingsvrije hypotheek doe je eenvoudig in Mijn Moneyou. Nog geen account? Of heb je een andere hypotheekvorm? Maak je aflossing dan zelf naar ons over. Hoe je dat doet, staat in stap 5.

Stappenplan

  • Log in op Mijn Moneyou.
  • Kies het leningdeel waarop je extra wil aflossen.
  • Je ziet hoeveel je vergoedingsvrij mag aflossen op dat leningdeel.
  • Vul het bedrag in dat je wil aflossen.
  • Kies je betalingsmethode:

    tot € 50.000 betaal je eenvoudig via iDEAL, een hoger bedrag maak je zelf naar ons over naar rekeningnummer NL92 ABNA 0427 5550 19 t.n.v. Moneyou. Vermeld hierbij: Extra aflossing + jouw leningnummer, leningdeelnummer en achternaam.

Veelgestelde vragen over extra aflossen

Wat is eigen geld?

Eigen geld is geld dat je niet hebt geleend. Denk aan: spaargeld, een erfenis of schenking, loterijprijs, 13e maand, vakantiegeld, (onbelaste) gouden handdruk of een kapitaalverzekering die uitkeert.

 


Hoe maak ik een account aan voor Mijn Moneyou?

Met Mijn Moneyou kan je 24 uur per dag je hypotheekgegevens bekijken en wijzigingen doorgeven. Je kan een account aanvragen nadat de 1e afschrijving heeft plaatsgevonden. Je hebt daarvoor de volgende gegevens nodig:

  • Je leningnummer 
  • Toegang tot de rekening(en) waarvan je hypotheek wordt afgeschreven (internetbankieren)
  • Je mobiele telefoon
Ik heb een extra aflossing gedaan. Vanaf wanneer betaal ik mijn nieuwe maandbedrag?

Aan het einde van de maand betaal je altijd je maandbedrag van de lopende maand. Bijvoorbeeld: je maandbedrag over maart betaal je aan het einde van maart. De datum waarop je je extra betaling doet, bepaalt wanneer je nieuwe maandbedrag ingaat. Doe je dat uiterlijk 3 werkdagen voor het einde van de maand? Dan betaal je je nieuwe maandbedrag vanaf de eerstvolgende maand. Doe je de extra aflossing later in die maand? Dan betaal je nog 1 keer je oude maandbedrag. Je nieuwe maandbedrag betaal je dan een maand later.

Bijvoorbeeld:

  • Doe je je extra betaling op maandag 26 maart? Dan betaal je je nieuwe maandbedrag vanaf de laatste werkdag van april.
  • Doe je je extra betaling op vrijdag 30 maart? Dan betaal je je nieuwe maandbedrag vanaf de laatste werkdag van mei.

Gaat je nieuwe maandbedrag een maand later in? Dan betaal je hierdoor misschien te veel rente. Dit bedrag maken we over naar de rekening waarvan we je hypotheek afschrijven.