Levenhypotheek
Hoe het werkt
Met de Levenhypotheek heb je een leningdeel en een levensverzekering. In de levensverzekering kan het risico van overlijden zijn meeverzekerd. Voor het leningdeel betaal je maandelijks rente, je lost tijdens de looptijd niet af. Voor je levensverzekering betaal je elke maand premie aan je verzekeraar. De verzekeraar belegt met je premie. Aan het einde van de looptijd van je hypotheek gebruik je de opbrengst van de verzekering om het leningdeel terug te betalen.
Het kan zijn dat de opbrengst van je levensverzekering aan het einde van de looptijd lager is dan de hoogte van je leningdeel. Het overgebleven bedrag moet je dan op een andere manier terugbetalen. Dat kan met eigen geld of met de verkoopopbrengst van je huis. Het kan ook zijn dat je meer geld in je levensverzekering hebt dan de hoogte van je leningdeel. Je houdt dan geld over.
Kenmerken Levenhypotheek
- Je betaalt maandelijks alleen rente, je lost niet af
- Je bouwt een bedrag op in je levensverzekering
- De opbrengst van je levensverzekering gebruik je om af te lossen op je lening
- Je kan een restschuld overhouden aan het einde van de looptijd
Hoe zat het ook alweer met de Levenhypotheek?
De levenhypotheek bood uitkomst als je een bedrag wilde opbouwen in een verzekering om daarmee aan het einde van de looptijd de lening af te lossen. Zo kon je profiteren van hoge beleggingsresultaten, waardoor je vaak lagere maandlasten had. Maar je nam ook het risico om het gewenste opbouwbedrag in je levensverzekering niet te halen. En dus het risico dat je de hypotheek aan het einde van de looptijd niet helemaal kan terugbetalen.
Past de Levenhypotheek nog bij je?
De Levenhypotheek past bij je als je:
- Ander eigen vermogen hebt om je hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, als je niet genoeg geld hebt in je levensverzekering
- Genoeg inkomen hebt om tussen 2031 (hypotheekrenteaftrek is mogelijk vervallen) en het einde van je looptijd je hypotheek nog steeds te kunnen betalen
- Je huis wil en kan verkopen als het opbouwbedrag aan het einde van de looptijd van je hypotheek niet voldoende is om de schuld af te lossen
- Je verzekering wil houden zoals deze is. Dit kan te maken hebben met: - lagere premies voor je huidige verzekering
- het opgebouwde bedrag in je verzekering
- een belastingvrije uitkering
- het afgedekte overlijdensrisico in je verzekering
De Levenhypotheek past niet bij je als je:
- Ongerust wordt van de onzekerheid van beleggen
- Zekerheid wil hebben dat je met het opgebouwde bedrag de hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal kan aflossen. Dan past de Annuïteitenhypotheek misschien beter bij je.
- Jouw huis niet wil verkopen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als de opbrengst van je levensverzekering tegenvalt en er na aflossen aan het einde van de looptijd een te hoge schuld overblijft en je daardoor je hypotheek niet kan verlengen.