Risico op restschuld verkleinen

Bij de Aflossingsvrije hypotheek, Beleggingshypotheek en Levenhypotheek betaal je aan het einde van de looptijd het geleende bedrag in 1 keer terug. Heb je genoeg geld om je hypotheek straks af te lossen? Bekijk wat je kan doen.

Welk risico loop je?

Je houdt een restschuld over aan het einde van de looptijd als je niet genoeg geld hebt om je hypotheek af te lossen. Het bedrag dat overblijft moet je terugbetalen. Om de kans op een restschuld te verkleinen, heb je verschillende mogelijkheden.

1. Extra aflossen

Je lost tussendoor extra af. Je lening wordt lager en je betaalt daardoor minder rente. In de voorwaarden van je hypotheek lees je hoeveel je jaarlijks vergoedingsvrij extra mag aflossen.

Om over na te denken:

  • Afgeloste bedragen kan je niet opnieuw opnemen.
  • Houd geld over voor (onverwachte) uitgaven.
  • Door extra af te lossen betaal je minder rente. Dit heeft gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek.

2. Hypotheekvorm wijzigen

Je kan je Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een Annuïteitenhypotheek. Dan los je elke maand af. Aan het einde van de looptijd is je leningdeel afgelost. Meer zekerheid dus. Heb je een Beleggings- of Levenhypotheek? Neem dan contact op met ons of een hypotheekadviseur.

Om over na te denken:

  • Eenmaal veranderd, kan je niet altijd weer terug naar je oude hypotheekvorm.
  • Als je naast rente ook aflossing betaalt, gaat je maandbedrag omhoog. Bijvoorbeeld als je je Aflossingsvrije hypotheek omzet naar een Annuïteitenhypotheek.
  • Je hoeft niet gelijk je hele hypotheek om te zetten als je maandbedrag daardoor teveel stijgt. Je kan ook een deel omzetten.
  • Het aanpassen van je Aflossingsvrije hypotheek naar een Annuïteitenhypotheek kost € 150.
  • Als je iedere maand aflost, betaal je maandelijks minder rente. Dit heeft gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek.

3. Hypotheek opnieuw afsluiten

Afhankelijk van je situatie kan je je hypotheek aan het einde van de looptijd verlengen of opnieuw afsluiten. Je lost de lening dan niet in 1 keer af. Op de einddatum van je hypotheek kunnen we berekenen of je opnieuw kan afsluiten. We kijken naar je inkomen, de waarde van je woning, eventuele schulden en de wetten en regels van dat moment.

4. Geld opzijzetten

Je kan geld dat je over hebt, of nog verwacht te ontvangen, opzij zetten om een buffer op te bouwen die je kan gebruiken om je hypotheek terug te betalen.

5. Woning verkopen

Als je je huis verkoopt, betaal je met de opbrengst je hypotheek (gedeeltelijk) terug. Is je hypotheek hoger dan het bedrag dat je voor je huis krijgt? Dan houd je nog steeds een restschuld over.

 

 

Vragen?

Bel ons dan op 0800 – 666 39 93. Of praat met een onafhankelijk adviseur. De status van je hypotheek vind je in Mijn Moneyou.